Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Radyo Kampüs Panaroma Programı Ali Duman Sohbetinin Özeti
Yazı Yaz
679
4607
Dini Konular
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
23.4.2013
1 yorum
1530
okuma
Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Duman Radyo Kampüs’de İnanç Kara Ölmeztoprak’ın hazırlayıp canlı yayında sunduğu Panorama Programına katıldı.
1968 Ankara doğumlu olan Yrd. Doç. Dr. Duman, Kayseri Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdiğini, ardından aynı üniversite İslam Hukuku alanından Yüksek lisansa başladığını, bundan sonra da Selçuk Üniversitesi’nde doktorasını tamamladığını devam eden akademik süreç neticesinde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.
Toplumların nizamlanmasının zorunlu olduğunu, bunun için de Sosyal Düzen Kurallarının mevcut olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Duman; Sosyal düzen kurallarının Din, Ahlak, Görgü ve Hukuk kuralları olduğunu söyledi. Din-ahlak ve görgü kurallarının manevi ancak hukuk kurallarının maddi müeyyidesi vardır ki bu da devlet otoritesidir dedi. İslam Hukukunun sosyal düzen kuralları arasında yer alan din kurallarından farklı olduğunu söyleyen Duman, günümüzde ilahiyat fakültelerinde İslam Hukuku olarak adlandırılan ilmin aslında fıkıh olduğunu ve fıkıh kavramının hukuk kavramından daha geniş bir çerçeveye oturduğunu beyan etti. Yrd. Doç. Dr. Duman sözlerine şöyle devam etti ‘’ İslam Hukuku: İbadetler, ukubat (cezalar) ve muamelat’ (medeni hukuk)tan oluşur. İbadetlerin fıkhın önemli bir kısmını oluşturduğunu bildiren Duman, bu yönüyle fıkhın hukuktan ayrıldığına dikkat çekti.
Ebu Hanife’nin “kişinin lehinde ve aleyhinde olanları bilmesidir” şeklindeki fıkıh tanımını dile getiren Duman, fıkhın diğer alanı olan ukubat konusunda da şunları söyledi: Ukubat ceza alanıdır; suç ve suça ilişkin alanları düzenler. Bu hususlarda, helal ve haramlar noktasında farklı anlayışlar olabilmektedir. Makasıdü’ş Şeria denilen naslarda yer alan ameli hükümlerin gayelerini izah eden kavramlar karşımıza çıkar. Cenab-ı Hak bir hususu yasaklamışsa mutlaka onun insana bir zararı vardır diyen yani şeriat aklı destekler diyen Maturidi anlayışı görebiliriz. Bunun yanı sıra toplumu itaatkar bir yapıya dönüştüren, sorgulamayı getirmeyen ‘bir şeyi Allah yasakladıysa kötüdür” algısındaki Eşari anlayışı görebiliriz.’’
Anlayışların sorgulanması gerekir, sorgulamayan beyin hiçbir işe yaramaz diyen Yrd. Doç. Dr. Duman, bu noktada Ebu Hanife’nin en önemli kelamcı yorumcusu İmam Maturidi’yi örnek göstererek “İmam Maturidi yaşadığı dönemde en büyük mücadeleyi, akıllarını kullanmaktan vazgeçip sadece nakille yol gitmeyi savunanlara karşı vermiştir ‘’dedi. Akıl, vahyin doğruluğunu onaylamalı diyen Yrd. Doç. Dr. Duman ‘’ bizler aynı zamanda duygularıyla da hareket eden varlıklarız dolayısıyla doğruyu bilebilir ancak yapmayabiliriz. Bu nedenle aklın vahyin kontrolünde olmasına ihtiyacımız var ifadesini kullandı.
Felsefe olarak ‘’kimse sizi görmese de Allah sizi görüyor’’ düşünce biçiminden hareketle yola çıkılıp, adam yetiştirmenin önemine değinen Yrd. Doç. Dr. Duman, İslam dini hayatın içinde olan bir dindir, bizde din adamı sınıfı diye bir sınıf yoktur, dolayısıyla insan yetiştirmek bu noktada son derece önemlidir vurgusu ile İlahıyatçıların daha fazla hayatın içinde olmaları gerektiğine ve güven tazelemelerinin icap ettiğine değindi. Bu noktada Tevbe Suresi 122. Ayeti açıklayan Yrd. Doç. Dr. Duman, ilahıyatçılar dinin doğrularını anlatmalıdır dedi. İlahiyat Fakülteleri yüksek liseler değildir, dini üst düzey derecede araştıran, ezber bozan, müfredatın gözden geçirildiği kurumlar olması gerekir sözleriyle Nahl Suresi 44. Ayette ki… “Umulur ki düşünürler kelamına” işaret ederek “aklı olmayanın dini de olmaz” şeklindeki hadisi dile getirdi dedi.
Hadisler konusunda Peygamber Efendimizin hayatından örnekler vererek söyleşiye devam eden Yrd. Doç. Dr. Duman, İmam Malik’e göre Resulullah’ın beşer olarak tasarrufları, nebi olarak tasarrufları, devlet başkanı olarak tasarrufları, kadı olarak ve imamet olarak davranışları vardır, bunların ayrı ayrı incelenip değerlendirilmesi gerekir dedi. Hadis ve Sünnet algımız nasıl şeklindeki bir soruya cevaben ‘’hadislerden sünneti tespit ederiz, Hadis’in güvenilirliği mutlaka sağlanmalı’’ diyen Yrd. Doç. Dr Duman; Resulullah’a hitaben ağzınızdan çıkan her kelamı yazayım mı sorusunu soran bir sahabeye ‘’yaz, bu ağızdan Hakka mugayir bir şey çıkmaz’’ dediğini belirtti.
Sosyal paylaşım alanlarının adeta çağdaş hadis uydurma merkezleri gibi olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Duman, bu derece bilinçsizce paylaşımları doğru bulmadığını ifade ederek; bu konuda Selçuk Coşkun- Hadis Değerlendirmelerinde Bütünlük, İshak Emin Aktepe- İlk Dönem İslam Hukukçularının Sünnet Anlayışı ve Mehmet Emin Özafşar’ın Hadis’i Yeniden Düşünmek kitaplarının okunmasını önerdi. Yrd. Doç. Dr. Duman sözlerine şöyle devam etti ‘’ Peygamber Efendimiz toplum içinde yaşayan bir insandır ve Kuran’ı Kerim’de, bir hayat kitabıdır, örf-adet-gelenek-görenekle iç içedir ve 23 yıl gibi uzun bir zaman zarfında tamamlanmıştır’’.
Yrd. Doç. Dr. Duman, Programda sorulan, kaleme aldığınız makaleler içerisinde özellikle okunmasını tavsiye ettiğiniz makaleler var mı sorusuna; Hikmet Yurdu Dergisinin 11. Sayısında yayınlanan “Klasik Modernist İslamcılardan Cemaleddin Afgani’nin batı Emperyalizmi Karşısındaki Görüşleri” makalesini, İslam Hukuku Araştırmaları Dergisinde yayınlanan Fukaha Mesleğinin Ortaya Çıkışında Ebu Hanifge’nin Rolü” makalesini, Ekev akademi dergisinde yayınlanan “İslam Amme Hukuku Tarihinde Bir Dönüm Noktası: Sakifetü Beni Saide” adlı makalesini” tavsiye etti.
Din itikat ve amelden oluşur diyen Yrd. Doç. Dr. Duman, kelam ilmi itikatla; fıkıh ilmi de muamelatta amel ile ilgilenir ifadesiyle alan ayırımının altını çizdi.
Ayrıca İslam Hukukunda içtihat nedir, günümüzde böyle bir müessese mevcut mudur sorusuna binaen ‘’ içtihat kapısı kapanmış mıdır kapanmamış mıdır, böyle bir kapı var mı soruları ile farklı yaklaşımlar getiren Yrd. Doç. Dr. Duman, kendisinin çevirisin yaptığı Şerafeddin Yaltkaya’nın “İctihat Kapısı Kapalı mıdır?” adlı maklesine işaret ederek; içtihat kapısı diye bir şey olmadığını, bilhassa Gazali’den sonraki dönem alimlerinin insanların kafalarına göre din uydurmaları endişesiyle içtihatı oldukça katı kalıplara hapsettiğini söyledi. Her müçtehidin kendi döneminin alimi olduğunu ve kendi dönemine ait sorunları çözdüğünü söyleyen Duman, günümüzün problemlerini de günümüz alimlerinin çözmesi gerekliliğine işaret etti. İçtihadın dini ve hayati bir zorunluluk olduğunu belirten Duman, İslam’ın kıyamete kadar geçerli bir din olarak içtihatsız, sağlıklı bir hayat nizamı sunamayacağına vurgu yaptı. Günümüzde insanların hepsinin içtihat kapısının açık olduğunu söylediğini bildiren Duman, “Kapı açık olsa bile hiç kimsenin oradan girmesine müsaade edilmediğini” söyledi.
19. yy’da Batı’nın ilmi ve teknolojik üstünlüğü karşısında islam dünyasının bocaladığını dile getiren Duman, bu bocalama neticesinde ortaya çeşitli görüşlerin çıktığını söyledi. Bu görüşlerin: “Bizi din geri bıraktı” ve “Din ilerlemeye engel değildir” şeklinde iki başlık altında özetlenebileceğine işaretle, günümüzde bile hala bu iki görüşün çatıştığını belirtti. Yapılması gerekenin çağı doğru okumak ve dini doğru anlayıp anlatmak olduğuna işaret eden Duman, halkın islam algısının düzeltilmesi hususunda dini doğru anlayan ve doğru yaşamayı hedef alan ilahiyatçılara büyük görevler düştüğünü belirtti.
‘’biz neden geri kaldık’’ sorusu ile kendini sorgulayabilen bir toplum haline gelebildiğimizi ifade eden Yrd. Doç. Dr. Duman İslam dinini doğru anlayamadığımız için bunlar oldu dedi. Bu noktada İslam Modernizminin öncülerinden Cemaleddin Afgani’ye değinen Yrd. Doç. Dr Duman sözlerine şöyle devam etti: ‘’ Her müçtehit çağının adamıdır ve çağının sorunlarını çözmelidir. Bu noktada işin özüne inilecek olunursa ahlaklı Müslüman olabilmek ve böyle insanlar yetiştirebilmek temeldir. Bu temelde faydalı olabilmek amacıyla akademik düzeyde bir yayına sahibiz. Ciddi kriterleri olan, hakemli, 2008 yılında yayın hayatına geçmiş, şu an itibariyle 11. Sayısını çıkardığımız Hikmet Yurdu Dergisinin 12 sayısı da Temmuz ayında çıkacaktır. Kör hakemlik ve kör editörlük editörlük denilen bir sistemle çalışıyoruz yani makaleleri değerlendiren ekip bunları kimin yazdığını bilmiyor ve Tubitak’a bağlı bir index olan Ulakbim’e başvurduk ve standart kriterlerini tamamladık, kararlarını bekliyoruz. Ayrıca uluslar arası bir yayın olması bağlamında web of science’a da müraacat ettik. Hikmet Yurdu Dergisi bilgi paylaştıkça çoğalır diyen bir idealdir.
Hepsinin ötesinde amaç talebelerimizi hedefsiz yetiştirmemek ve araştırmalarını doğru metotlar kullanarak yapmalarını sağlamaktır. İlahiyat akademisyenleri oalrak bizler doğru bilgiyle donatılmış talebeler yetişremezsek topluma karşı vazifemizi tam olarak yerine getirebilmiş sayılmayız diyen Duman, öğrenciler ders dışı aktivitelerle daha fazla yol gösterilmesi gerekliliğine işaret etti. Ülkemizde din eğitiminin anadan doğma Müslümanlık” diyebileceğimiz bir standartta olduğuna söyleyerek, doğru din eğitimi verilmesinin önemine işaret etti.
Son olarak programın hazırlanıp sunulmasındaki katkılarından dolayı editör İnanç Kara Ölmeztoprak’a ve Kampüs FM çalışanlarına teşekkür etti.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1530
Yer
Dini Konular
23.4.2013
4
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Kaynak
http://islamhukukusayfasi.blogspot.com/2013/01/radyoda-islam-hukuku.html
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Mootol Türkiye
|
11 yıl önce
videosu : http://www.letterport.com/Video2205/radyo-kampus-konusmasi---doc-ali-duman
Ali Duman
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Sen Ve Son
Sivas Platformu
1152 okuma
Cennete Uçuran İki Kanat: Sabır Ve Şükür
Myname isno
1546 okuma
Zilhicce Ayının Fazileti
Durmuş Ali Yıldız
1263 okuma
Sıkıntılara Kur’An’ı Kerim Işığı
Ömer Selim Subaşı
2170 okuma
Kişinin Asıl Dikkatli Olması Gereken Mesel..!
Burhan Sendinç
1213 okuma
Muhammed Sıddık Minşevi'nin Hayatı
Myname isno
2518 okuma
İman Ve Tevhid
Burhan Sendinç
1214 okuma
Nebevi Bir Miras İtikaf
Sivas Platformu
1263 okuma
İki Zengin Ve İki Fakir
Aytekin Takar
1160 okuma
Ramazan Ve Oruç
Fatih Müftülüğü
1842 okuma
Az Yaşa Çok Yaşa, Akıbet Ölüm Gelecek Başa…
Myname isno
2234 okuma
Üç Ayların Faziletleri
Salih Kahrıman
1956 okuma
Münafıkların Karakter Yapısı
Myname isno
1137 okuma
Noktacı
Turgay Kozan
2014 okuma
Nitelikmi Nicelikmi
Salih Kahrıman
1247 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi679/radyo-kampus-panaroma-programi-ali-duman-sohbetinin-ozeti
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap