Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Paylaşım Sitelerinde Hadis Diye Paylaşımda Bulunmanın Dini Hükmü
Yazı Yaz
661
4607
Dini Konular
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
12.4.2013
1 yorum
1464
okuma
Yrd. Doç. Dr. Ali Duman
Onlarca defa yazmış olmama rağmen, yine facebookta hadis diye paylaşılan bir takım sözler gördüğüm için tekrar yazma ihtiyacı hissettim. Bu sefer İslam Hukuku açısından bunun yanlışlığını ortaya koymaya çalışacağım.
Bildiğimiz gibi hadis, Peygamberimizin sünnet'inin sözlü olan kısmını ifade eder. Sünnet ise dinimizin Kitapla birlikte kaynaklarından biridir. Her ikisine (Kitap / Kur'an ve Sünnet'e) birden NASS denilir. Fakihler ve usulcüler nezdinde nass, fıkhi-ameli bir meselenin hükmünün bilinmesinde başvurulması gereken ana kaynaktır. Bilhassa İmam Şafii'den itibaren alimler, dini hükmü bilinmek istenilen bir meselenin hükmünün ancak nasslardan elde edilebileceğini söylemişlerdir. Bu açıdan bakıldığında nass, dinin üzerine bina kılındığı temel olarak görülmelidir.
Sünnetin bir kısmı olarak hadisler ne yazık ki Kur'an-ı Kerim gibi sağlam bir yolla tedvin edilememişlerdir. Siyasi, ekonomik, ideolojik, mezhepsel vs. çeşitli sebeplerle hadisler arasına, Peygamberimizin söylemediği sözler de eklenebilmiştir. Bu sebeple yüzyıllar boyunca büyük hadis araştırmacıları ve fakihler, hadislerin sahihini / doğru olanını, uydurma / mevzu olanından tefrik edebilmek için büyük gayretler sarf etmişlerdir.
Ancak iş sanıldığı kadar kolay değildir!
Şimdi "iş sanıldığı kadar kolay değil" cümlesini açıklamak için onlarca cümle daha yazmak, yorum, te'vil, olgu, bağlam gibi kavramları açıklamak gerekecek. Teferruata girmemek için bunlardan kaçınarak şunu söylemekle yetiniyorum. Herhangi bir metnin doğru anlaşılması, aynı zamanda okuyan kişinin doğru bakış açısına sahip olmasıyla yakında ilgilidir. Örnek olarak "sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğreteninizdir" hadisini ele alalım. Bu hadis bağlamından kopuk olarak aktarıldığı için sanki Peygamberimiz Kur'an'ı yüzünden okumanın ve yüzünden okumayı öğretmenin büyük bir fazilet olduğunu söylemiş gibi değerlendiriliyor. İnsanlar da Allah rızası için orada burada (Facebook, Twitter'de) bunu paylaşıyorlar (Herhalde büyük sevap alacaklarını umarak paylaşıyorlar). Halbuki hadisi bağlamında düşünürsek, Peygamberimizin Kur'an'ı yüzünden okumayı öğrenmeyi ve öğretmeyi faziletli bir şey olarak ortaya koyması imkansızdır. Neden? Çünkü, 1) Peygamberimizin hitap ettiği toplum zaten dili Arapça olan bir toplumdur; 2) Peygamberimiz zamanında okuma-yazma çok gelişmiş değildir; 3) Kur'an okumaktan kasıt yüzünden okumak olamaz, zira ellerinde bugünkü gibi mushaflar yoktur. O halde Peygamberimiz bu hadiste ne kastetmiş olabilir. Hiç şüphesiz Kur'an'ı hayata geçirmeyi.
İşte hadisleri de böyle bağlamında kopararak aktardığınız zaman ne oluyor? Hadisin gerçek hitabı buharlaşıyor. Geriye sadece insanların, içinde bulundukları o anda anlamak istedikleri şeyleri söyleyen lafızlar kalıyor.
Gelilim şimdi hadisler böyle bağlamında kopararak okumaya ve bunları anlamadan birilerine aktarmaya, çağdaş dille söylersek paylaşmaya. Kur'an'da "bilmediğin şeyin ardına düşme" buyurulur. Bu şekilde ister sahih ister uydurma olsun hadisleri paylaşamak bir tür bilmediğin şeyin ardına düşmek midir? Evet. O halde bundan sakınmak gerekir. Böylece faceook, twitter gibi ortamlarda hadis ya da hadis diye uydurulmuş sözleri paylaşmanın dini bakımdan doğru bir tutum olmadığını anlamış bulunuyoruz. İNŞALLAH
Artık önününze gelen şeyleri hadis diye paylaşmazsınız değil mi?!
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1464
Yer
Dini Konular
12.4.2013
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Kaynak
http://islamhukukusayfasi.blogspot.com/2013/02/sosyal-paylasm-sitelerinde-hadis-diye.html
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Erkan Erdoğan
|
11 yıl önce
vallahi doğru bir tesbit önüne önüne gelen hadis diye birşeyler yayınlıyor
Ali Duman
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Hz. Süleyman Ve Belkıs
Cemile Öztürk
1236 okuma
Şeytanın İnsanı Namazdan Alıkoyma Metodları N
İlim İrfan
1174 okuma
Son Okçular Tepesi
Ahmet Ali Çevik
1478 okuma
Peygamber Efendimizin En Çok Korktuğu Şey
İlim İrfan
1205 okuma
İş Yoğunluğundan Namaz Cem Edilebilir Mi?
İlim İrfan
1171 okuma
Cennette Kadınların Durumu Nasıl Olacak?
İlim İrfan
1088 okuma
Kadınlar Adet Döneminde Neden İbadet Yapmaz?
İlim İrfan
1118 okuma
Şeytanın Tuzakları Nelerdir?
İlim İrfan
1128 okuma
Ümmetin Başına Gelecek Büyük Bela
İlim İrfan
1054 okuma
Kalbi Temiz Olanlar Kurtulacak Mı?
İlim İrfan
1108 okuma
Diş Eti Kanaması Abdesti Bozar Mı?
İlim İrfan
1296 okuma
Ye'cüc Ve Me'cüc Nedir?
İlim İrfan
1071 okuma
Cehennem Azabının Çeşitleri Nelerdir?
Myname isno
1160 okuma
Dinimizi Yaşamada Kur'an Bize Yeterli Midir?
İlim İrfan
1080 okuma
Şeytan Ateşten Yaratıldığına Göre Cehennem At
Myname isno
1088 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi661/sosyal-paylasim-sitelerinde-hadis-diye-paylasimda-bulunmanin-dini-hukmu
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap