Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Tükenmişlik Sendromu Nedir? İşte Belirtiler Ve Önlemler
Yazı Yaz
2284
4089
Sağlık
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
16.10.2016
0 yorum
1022
okuma
Tükenmişlik sendromu nedir? Nasıl ortaya çıkar, nasıl tedavi edilir?
Vücutta aşırı yorgunluk hissi ve mutsuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren bu sağlık sorunu, kişinin iş hayatında olduğu kadar, aile ve eş ile olan ilişkilerinde de çeşitli sıkıntılar yaşamasına neden oluyor.
Emsey Hospital’dan Psikiyatr Uzm. Dr. Orhan Karaca, Tükenmişlik Sendromu ile ilgili bilgi verdi.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?
Tükenmişlik Sendromu; iş hayatında aşırı yorgunluk, kronik zorlanma, monotonluk, yeteri kadar istirahat etmeme ve kişinin gösterdiği efora karşı beklediği verimi alamayışı sonrasında ortaya çıkar. Halsizlik, yorgunluk, motivasyon kaybı, isteksizlik, çaresizlik duygusu, tahammülsüzlük, sinirlilik, uyku ve iştah bozukluğu, vücut ağrıları gibi belirtiler sıklıkla görülür. Kişide tükenmişlik hissi yaratan bu durum; iş yaşamı ve kendi ruh sağlığı kadar, sosyal yaşam ve aile hayatı üzerine de olumsuz etki eder. Belli bir meslek grubunun hastalığı değildir, her meslek grubunda görülebilir.
İş hayatında aşırı rekabetçi ortamın, kişilerin paylaşımlarının ve birbirlerine olan güvenlerinin az olması, adaletsizliğin var olduğu düşüncesi bu sağlık sorununa ortam hazırlar. Kişi yoğun motivasyon ve enerjiyle başladığı bir işte emeğinin karşılığını alamadığını düşündüğünde, tükenme hissi kendini göstermeye başlar. Kişinin, daha çok enerji harcayarak çok büyük değişimler sağlayacağını düşünmesi üzerindeki baskıyı artırır. Kişinin özel yaşamında ve sosyal hayatında, kendini rahatlatacak sosyal aktivite ve etkinliklere yer vermemesi, enerjisinin hızla düşmesine neden olur.
KİŞİSEL ÖZELLİKLER BELİRLEYİCİ OLUYOR
Psikiyatr Uzm. Dr. Orhan Karaca’ya göre, Tükenmişlik Sendromu’nda kişisel özellikler, bu sağlık sorunun gelişmesi ve ilerlemesinde belirleyici oluyor. Dr. Orhan Karaca konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle sürdürüyor:
”Mükemmeliyetçi kişilik yapısı, Tükenmişlik Sendromu’nda önemli bir risk faktörü olmasıyla dikkat çekmektedir. Her şeye yetişmeye çalışmak, işleri mükemmel yapmaya çalışmak, zamanla yarışmak, beklentileri yüksek tutmak, sarf edilen enerjinin beklentilerini karşılayamayacağını düşünmek, hayır diyemediğinden gerek işte gerekse özel yaşamında birçok yükü üstlenmek de tükenme hissinin baskın çıkmasında büyük pay sahibidir. Bu kişilerde mükemmeliyetçiliğin yanı sıra; aşırı özveri gösterme, idealistlik ve yaşadığı zorlukları derinleşmeden çözme becerisinin yetersizliği gibi durumlar da sıklıkla gözlenir.”
NASIL ÖNLENEBİLİR?
Mükemmeliyetçi yapı, kişinin kendini telkinle ve dikkatini başka yönlere dağıtarak büyük ölçüde kontrol edebileceği bir kişilik yapısıdır. Kişinin bazen her şeye yetemeyeceğini, her zaman her şeyin yolunda gidemeyebileceğini bilmesi, tükenmişlik duygu durumunu hayatından uzak tutabilmesi açısından büyük fayda sağlayacaktır. Kişilerin yüksek ve ulaşılması güç hedefler yerine daha ulaşılabilir hedefler koymaları, Tükenmişlik Sendromu’nu önleme konusunda önemli bir adımdır. Kişinin yaşadığı sorunda kendi payını değerlendirirken objektif olması, yaşadığı tükenmişlik sürecini aşmasına yardımcı olur.
KİŞİ KENDİNE DAHA ÇOK ZAMAN AYIRMALI
Kişinin kendi durumunun farkına varıp, kendine daha çok zaman ayırması gerekir. Yaşadığı zorlukları sisteme bağlamak ya da sorumlu bireyler aramak, sık rastlanan ve tükenmişliğin şiddetini arttıran durumlardır. Bu nedenle bu düşünce biçimlerinden uzak durulmalıdır.
Hayatta iş ve özel yaşam arasında bir denge kurulması, işin gereğinden fazla zaman almamasına dikkat edilmesi gerekir. İş ortamında iletişimin geliştirilmesi, paylaşımların artması, sorumluluğun bölüşülmesi, eskiden keyif alınan etkinliklerin yeniden yapılmaya başlanması ve yeni etkinlikler keşfedilmesi sürecin aşılmasında önemli yer tutar.
Ayrıca, bu sorunu yaşayan kişiler bazen yardım almak istemeyecek kadar çaresiz hissedebilirler. Böyle durumlarda, kişinin yakınlarına da önemli sorumluluklar düşer. Kişi, profesyonel yardım almaya ikna edilmelidir.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1022
Yer
Sağlık
16.10.2016
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#tükenmişlik
  
#sendromu
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Sağlık Rehberi
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Karşılıksız Aşka Aspirin
Sağlık Rehberi
1201 okuma
O Noktaya Buz Koyun
Sağlık Rehberi
1432 okuma
Kirazın Faydaları Bitmiyor!
Sağlık Rehberi
1260 okuma
Boyun Üzerinde Kırışıklıklar Azaltın Nasıl
Collin David David
1236 okuma
(Aslında İş) Anti-Agıng Sırları
Collin David David
1183 okuma
Dr. Dennis Gross Skincare
Sophie Brown Brown
1318 okuma
İnce Çizgi Yüz Yağı, £ 48, Aromaterapi Associ
Collin David David
2372 okuma
Garnıer Bb Cream Cilt Mucizesi Cilt Mükemmell
Collin David David
1172 okuma
Biz Son 12 Ay En Heyecan Verici Anti-Aging Ba
Collin David David
1068 okuma
Uykudan Önce Ve Sonra Su İçenler
Sağlık Rehberi
1225 okuma
Yaşlanma Karşıtı Mükemmelleştirici Gece Serum
Sophie Brown Brown
1214 okuma
Önde Gelen Cilt Bakım Uzmanı Hakkında Daha Fa
Dr İ Greams Greams
1257 okuma
Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Sağlık Rehberi
1289 okuma
Zihin Kontrolü En Büyük Silah Beyin
Siyah Giyinen Adam
1218 okuma
Depresyondaki Kişiye Söylenmeyecek 5 Şey
Siyah Giyinen Adam
1274 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2284/tukenmislik-sendromu-nedir-iste-belirtiler-ve-onlemler
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap