Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kadın ve Kadın Hakları
Yazı Yaz
455
4182
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
3.7.2012
1 yorum
2041
okuma
Sevgili Kadınlar,
Kadın hakları kavramı özellikle 19 yy'da büyük önem kazandı. Dünya genelinde çok çeşitli kurum ve kuruluşlar kadınların karşılaştığı sorunların ve ayrımcılıkların giderilmesi için çalışmalar yapıyor. Kadınların başlıca problemleri ise şunlar:
İş ve çalışma hayatında kadınlara yönelik negatif ayrımcılık.
Dünya çapında kadınların eğitim - öğretim hakkından yoksun veya ikinci planda bırakılması.
Bir çok devletin hukuki düzenlemelerinde kadın erkek ayrımı yapılması ve bilhassa miras hukuku ve medeni hukuk düzenlemelerinde kadınlara negatif ayrımcılık uygulanması.
Dünyada birçok bölgede, kadınların eş seçme, evlilik, boşanma ve diğer temel medeni haklarının tanınmaması.
Kadınlara yönelik fiziki şiddet ve psikolojik baskının en çağdaş ülkelerde bile tam anlamıyla kırılamamış olması.
Türk Ceza Kanunu Kadınlara neler getiriyor? Bildiğiniz gibi ceza yasaları, bir toplumun huzur içinde ve bir diğerinin haklarına saygı duyarak yaşaması için kurallar getirirler. Yasaların içinde, suç sayılan davranışların tanımı ve suç sayılan eylemi gerçekleştiren kişilere verilmesi gereken cezalar yer alır. Yasaları bilmek, esas olarak haklarımızı bilmek demektir. Çünkü tüm yasalar, devletle toplum ya da bireyler arasında yapılmış sözleşmelerdir. Devlet, yasa eli ile hem kendisini, hem de vatandaşlarını korur. Bizler de T.C. vatandaşı olarak bu korumadan eşit olarak yararlanma hakkına sahibiz. Kadınlar olarak bizi koruyan yasalara Cumhuriyet Devrimimizle sahip olduk. Cumhuriyet’in temelinde harcı bulunan kadınlar, 1926 tarihinde, yani Cumhuriyetimizin ilanından üç yıl sonra, Medeni Yasa’ya, TCK’ya ve yurttaşlık haklarımızı koruyan diğer yasalara sahip oldular. 1926’lı yıllarda kabul edilen yasalar, bizi ümmet olmaktan ulus olmaya, kul olmaktan yurttaş olmaya taşıyordu. Bu değerli kazanım, doğal olarak, yılların ilerlemesi ile daha ileri ve daha çağdaş olana doğru evirilecekti. Bu gerçeği görebilmek için anneannelerimiz, annelerimiz, biz ve kızlarımız arasındaki anlayış ve kavrayış farklarını anımsamak yeterlidir. Tüm insan hakları gibi, kadın hakları da bilimin aydınlığı arttıkça yeni bir ışığa doğru adım atıyor. Tüm insanlığa olduğu gibi, toplumumuza ve bizlere adalet ve eşitlik fikri yol gösteriyor.
İşte bu nedenledir ki, ilerleyen süreç, var olan yasalarımızda kadını, erkeğin gerisinde ve onun hizmetinde gören anlayışların yanlış olduğunu, kadınların da erkekler gibi tüm vatandaşlık haklarından eşit yararlanmaları gerektiğini bize kavrattı. 4320 Sayılı Ailenin Korunması Yasası, Medeni Yasa, İş Yasası, Anayasa ve ardından Yeni Türk Ceza Yasası, bu anlayışların ve kadınların kendi hakları için verdikleri etkin mücadelenin bir ürünü oldu.
Toplumu inşa eden en önemli unsur kadınlardır. Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızı yetiştiren, eğiten büyük oranda kadınlarımızdır. Bir anlamda kadınlar toplumumuza şekil vermektedir. Toplumumuzu şekillendiren kadınlarımızın, bilinçli, eğitimli bir toplum oluşturabilmek için karar mekanizmalarında, ekonomik hayatta, sosyal hayatta daha fazla temsil edilmesi gerekmektedir. Toplumumuzun yarısı olan kadınlarımızın sosyal hayatta yeterince temsil edilmemesi durumunda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik bir kalkınmadan bahsetmek mümkün olmayacaktır.
Mustafa Kemal Atatürk, TÜRK Kadınları Hakkında derki ;
"Türk kadını yüzyıllardır geri bırakılmış ve sosyal hakları elinden alınmış adeta yok sayılmıştır. Medeni ülkeler seviyesine çıkmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti kadınlarına ikinci sınıf insan muamelesi yapamazdı. Zira kadınlar Milli Mücadele’de milli teşkilatlar kurarak çalışmalar yapmışlar cepheye silah taşımışlar ve vatanın kurtulması için erkeklerle beraber savaşmışlardır. “
“ Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip, donanmaktır. Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak şekilde ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım. “
Atatürk'ün, çağı ve değişeni değil, değişecek zamanı milletine göstermesi, kadın hakları ve kadın-erkek eşitliği konularında, "BM İnsan Hakları Evrensel Bildirisi", "İnsan Hakları Sözleşmesi" gibi konular, daha insanlık tarihinin ufkunda bile görünmemişken Türk Kadınına, haklarını vermesinin değeri daha iyi anlaşılır. Bağımsızlık mücadelesi yapan ülkeler nasıl Atatürk'ü örnek bir lider almışlarsa, kadın hakları uğruna uğraş ve savaş verenler de, onu bir devrimci olarak aynı şekilde örnek almak durumundadırlar. Çünkü bütün insanlık tarihi boyunca, tarihin hiçbir döneminde, hiçbir lider kadın hakları konusunda Atatürk kadar önsezili ve öngörüşlü olmamış, onun kadar uğraş ve savaş vermemiştir.
Ne mutlu bir Atatürk yetiştiren Türk kadınına, ne mutlu O'na sahip olan
Türk Milletine!..
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
2041
Yer
Makale
3.7.2012
1
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Kaynak
http://www.yenimanset.com/kose-yazisi/8/kadin-ve-kadin-haklari.html
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
İsmail Çelik
|
12 yıl önce
Günde iki saatinizi ayırarak para kazanabileceğinizi biliyor muydunuz ? Ek işe ihtiyacı olanlar, ev hanımları, öğrenciler, kamu personelleri bu iş tam size göre detaylar için: http://goo.gl/ba1xw Adresini ziyaret edebilirsiniz.
Gönül Doğan
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Ahlaki değerlerimizle yaşamak
Mehmet Deveci
1876 okuma
Suriye Ata Yurdum
Mehmet Deveci
2134 okuma
Haddi aşanlar
Myname isno
2160 okuma
Darb-I Meselden Atalar Sözüne
Eyyüp Azlal
2220 okuma
Kum tanesi çocuklar
Faruk Cansu
1912 okuma
Vakit, zinneni zamanı...
Mehmet Deveci
1832 okuma
Hint felsefesi
Faruk Cansu
2479 okuma
hayatın günümüzdeki tarifi
Secaettin Kara
1828 okuma
Anneleri Vefat Eden Çocuklar Adına
İbrahim Balcıoğlu
2044 okuma
227 yıl önceki fırtınada İstanbul'da 3 binden
Faruk Cansu
1772 okuma
Ayasofya'da ilk cuma namazı
Faruk Cansu
2080 okuma
Osmanlı döneminde kürtaj=Cinayet
Aytekin Takar
1780 okuma
Türkiye : İstikrar Kurucu Ülke
Metin Külünk
1808 okuma
Az kalsın Suriye için İkinci Dünya Savaşı'na
Aytekin Takar
2383 okuma
Suriye bir matruşkadır
Aytekin Takar
1776 okuma
Mootol duvarında paylaş
close
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
Tanıdıklarını haberdar et
close
http://www.mootol.com/Yazi455/Kadin-ve-Kadin-Haklari
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Yazı içeriğini rapor et
close
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap