Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Tarih Boyunca İpek Yolları: Misis Antik Kenti
Yazı Yaz
3508
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
13.10.2020
0 yorum
1406
okuma
Tarih boyunca İpek yolları: Misis Antik Kenti
Ülkemizin en önemli antik kentinden biri olan Misis Antik Kenti, Adana ili sınırları içerisindedir. Şehrin 27 kilometre doğusundaki bu kent, Ceyhan Nehri’nin hemen kenarında yer alıyor. özellikleri ise tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması ve geçit özelliği taşımasıdır.
Çukurova Havzası’nın en önemli kentlerinden biri olan Misis’in kalıntılarının bulunduğu Misis Antik Kenti, 7000 yıllık yerleşim izlerini taşıyan bölge Çukurova arkeolojisinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
Tarihi izlerinin Neolitik Dönem'e (M.Ö. 6000) tarihlenecek Höyük ile başlayan Misis Antik Kenti’nin kurucusunun kim olduğu ve kimler tarafından kurulduğu netlik kazanmazken, Truva kahramanlarından biri olan Mospos tarafından kurulduğu anılmakta olup yapılan arkeolojik yüzey çalışmalarında antik kent’in birçok medeniyete yaşam alanı oluşturduğu sanılmaktadır. Hitit, Makedonya, Slevkos İmparatorluğu, Asurlar, Roma, Bizans, Memlükler, Selçuklu ve Osmanlı’dan kültürel izler taşıyan antik yerleşim M.S. 8’inci yüzyılda yeniden imar edilerek Misis Antik Kenti sırasıyla; 965’te Bizans, 1082’de Anadolu Selçuklu Devleti, ardından Antakya Prensliği, Bizans ve Kilikya Ermeni Krallığı himayesine geçmiş. 14’üncü yüzyılın başlarında Memlükler’e geçen bu antik kenti Memlükler’e bağlı Ramazanoğlu Beyliği yönetmiş. Bu dönemde kente Yörük aşiretleri yerleşmiş. 1517 yılında Osmanlı himayesine geçen kent, 1602 yılına kadar Ramazanoğlu Beyliği tarafından yönetilmiştir.
Ceyhan Nehri’nin kenarında bulunan ve ikinci bir geçit özelliği taşıyan Misis Antik Kenti, aynı zamanda İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Bir dönemin en meşhur ticaret yolu olan İpek Yolu; sadece ticaretle uğraşan kişilerin değil, doğudan batıya ya da batıdan doğuya giden bilgelerin, orduların, dinlerin ve kültürlerin en çok kullandığı yollardan biri olmuş. Bu önemli yol üzerinde yer alan Misis de, dönemin en önemli şehirlerinden biridir.
Ülkemizdeki görülmeye değer yerler arasında yer alan Misis Antik Kenti’nde günümüze kadar ulaşan kalıntılar; M.S 4’üncü yüzyıla ait bir bazilikanın (tapınak) mozaik taban döşemeleri, akropoldeki surlar, dokuz gözlü bir taş köprü, hamam, su kemerleridir. Antik kente gittiğinizde yukarıda belirttiğimiz kalıntıların yanı sıra, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan Havraniye Kervansarayı ve tek kubbeli mescidi de görebilirsiniz.
Tarih dönemleri içerisinde her zaman gelişmiş bir şehir olarak bilinen Misis’te şehir stadyumu ve akropolü gibi büyük tesisler bulunuyormuş. Şehrin iki tarafından mermer sütunlu geniş bir yoldan yelkenlilerin bağlandığı ırmak boyuna gidiliyormuş. Bu özel kentle ilgili yazılanlara göre; 6’ıncı Selökos da Misis’te oturmuş. Ancak halka çok fazla vergi uygulayınca halk isyan etmiş ve kral sarayını ateşe vermişler. 6’ıncı Selökos, M.Ö. 93 yılında meydana gelen bu yangında hayatını kaybetmiş.
Misis altın çağlarını Romalılar ve Harun Reşit döneminde yaşamış. Roma döneminde şehir büyük surlarla çevrilmiş. Şehir o zamanlar Ceyhan Nehri’nin sağ ve sol kıyılarını işgal ediyormuş. Misis surlarının Adana, Halep ve Köprü olmak üzere 3 kapısı varmış. Adana ve Halep kapıları batı ve doğuya açılıyormuş. Köprü kapısı ise iki tarafı yüksek duvarlı bir geçit ile kaleye irtibat sağlıyormuş.
Misis Antik Kenti’nde 1956 ile 1958 yılları arasında Alman arkeolog Prof. Dr. Theodor Helmuth Bosser başkanlığında kazı çalışmaları yapılmış. 1957 yılındaki kazı çalışmalarında, höyükte İslam dönemine ait kubbeli, tuğladan büyük bir sarnıç çıkarılmış. Yine bu yılda yapılan kazı çalışmalarında bulunan Bizans çanak çömleğinde ise figürlü tasvirler olduğu görülmüş.1958 yılında ise höyüğün doğu yamacında yapılan çalışmalarda Osmanlı, Bizans, Arap ve Roma dönemlerine ait kültür katları, şehir duvarları, kule ve kule kapıları sondaj işlemiyle bulunmuş. 1959 yılında, Misis Höyüğü’nün batısındaki kilisede 4’üncü yüzyıla ait mozaikler bulunmuş. Roma döneminden kaldığı iddia edilen bu kilisenin altında bir de Roma tapınağı olduğu bugün bile düşünülüyor. Daha sonrasında ise, höyüğün merkezinde ve batı yamacındaki kazı çalışmalarında Bizans ve daha sonraki dönemlere ait duvarlar ve yaklaşık 6 metre yüksekliğinde tuğladan kubbeye ait su sarnıcı bulunmuş. Yapılan incelemelerde sarnıcın çok daha eski dönemlere ait olduğu anlaşılmış. Ayrıca, kilise içerisinde bazı Arapça mezar taşları ve çok sayıda Bizans dönemine ait çanak – çömlek bulunmuş.
Misis Mozaik Müzesi
Misis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan bazı eserler ve M.S. 4’üncü yüzyıldan kalma bazilikaya ait zemin mozaikler sergileniyor. Bizans dönemi eseri olan bu mozaiklerin tam ortasında bir masa ve sehpa şekilde yapılmış bir kümes ve etrafında Nuh Peygamber’in tufanda gemisine aldığı 23 adet kuş ve kümes hayvanları, bu grubun etrafında vahşi ve evcil hayvan figürleri yer alıyor. Müzenin duvarları ise, ışığı geçirecek şekilde cam tuğlalarla yapılmış.
Müzede sergilenen eserler, 1956 yılında Alman arkeoloji heyetinden Prof. Dr. H. Theodor Bossert ile Dr. Ludwing Budde tarafından Misis Höyüğü’nde yapılan kazılarda çıkarıldığı gözükmekte.
Araştırma yazısı: Yönetmen Tekin Gün
Tarih: eylül 2008
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1406
Yer
Kültür-Sanat
13.10.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#tarihboyuncaipekyolları:misisantikkenti
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Bilim Ve Toplum-Turan Universal
Turan Universal
1156 okuma
Türklerin İslâm'ı Kabulü Nasıl Olmuştur?
Cumhur Ceylan
1508 okuma
Hayata Tepeden Bakma
Brain.dll Not Found
1329 okuma
Truva ( Troya )
Tekin Gün
802 okuma
Kızılderililerden Modern Hayatı Sorgulatacak
Şairin Köşesi
1427 okuma
Yunus Emre
Tekin Gün
850 okuma
St Hilarion Kalesi/Girne
Tekin Gün
1598 okuma
Güzel Konuşmanın Püf Noktaları
The Coolie
1702 okuma
Xanthos - Antalya
Tekin Gün
1362 okuma
Diyonsos Evi-Nysa Antik Kent / Aydın
Tekin Gün
795 okuma
Evleneceksen Gel On Dört Aralık İki Bin On Be
Hande Ceyhan
1675 okuma
Büyük Hun İmparatorluğu M.Ö. 204 - M.S. 216.
Tekin Gün
1424 okuma
Batı Hun İmparatorluğu-Kurucu , Panu,M.S. 48
Tekin Gün
1162 okuma
Tembellik
İlim İrfan
1437 okuma
Avrupa Hun İmparatorluğu-Kurucu Balamir:375,4
Tekin Gün
759 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi3508/tarih-boyunca-ipek-yollari-misis-antik-kenti
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap