Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Arsemia Ören Yeri (Hierothesion)
Yazı Yaz
3517
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
20.11.2020
0 yorum
1179
okuma
Arsemia Ören Yeri (Hierothesion)
Arsemia antik kent’i Adıyaman'ın Kahta ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yapılan arkeolojik yüzeysel çalışmalardan elde edilen verilere göre MÖ. 3. yüzyılda Kommagene soyundan gelen Arsames tarafından kurulduğu bilinmektedir.
Helenistik, Roma ve Ortaçağ döneminde kullanım görmüştür. Höyüğün en üst kısmında Mithridates Kallinikos’a ait kült mezarı ve saray kalıntısı bulunmaktadır
Arsemia antik ören yeri Nemrut güzergahı üzerinde bulunmakta olup bir dönem Kommagene uygarlığının başkenti olarakta antik kayıtlarda adı geçmektedir.Ayrıca Arsemia,Kalesi olarak da adı geçmektedir.
Yaptığım araştırmalar ve yüzeysel çalışmalarımda elde ettiğim veriler neticesinde Nemrut Dağı’nında bir parçası olduğunu sandığım antik kent. savunma kalesi yada yeri olarak inşa edildiği ve dini amaçlı tüneller kazmak için de kullanıldığı sanılmaktadır.
Bölgedeki arkeolojik verileri değerlendirdiğimizde Krallığın yazlık başkenti ve idare merkezi olarak kullanılan antik şehir Helenistik, Roma ve Ortaçağ dönemi izlerini taşıdığı ve dönem içerisinde kısmen kullanldığı görülmektedir.
Antik kent Arsemia’da höyüğün en üst kısmında bulunan Mithridates Kallinikos’a ait kült mezarı ve saray kalıntısı’da bulunmaktadır.
Dar bir patika yoldan çıkılan antik yerleşimde yol üstünde Heykel ve su sarnıcı bulunmaktadır.Yukarıya çıktığınızda Kommagene Krallığı'nı zirveye taşıyan Arsemia Antik Kenti'nde Kral I. Antiochus'un babası I. Mithridates'in mezarı karşınıza çıkmakta. Mezarın üzerinde ise I. Antiochus tarafından koydurulan ve Arsemia tarihine ışık tutan Anadolu'nun en büyük Grekçe kitabesi yer alıyor. Kitabede; Arsemia Kenti'nin I. Antiochus'un atası Arsames tarafından kurulduğu, bölgedeki krallığın yazlık başkenti olarak kullanıldığı, I. Mithridates'in mezarı ve anıt mezar ile dönemin uygarlığı ile ilgili tarihi bilgiler yer almaktadır.Ayrıca antik kent harabelerinde tanrı Mithras ve kral 1. Antiochos ile (MÖ. 62-32) Herakles tokalaşma kabartması, kült yazıtı ve merdivenli kaya odaları’da bulunmaktadır.
Ören yerindeki ilk araştırmalar 1953 yılında Alman Arkeolog F. Karl Dörner, tarafından yapılmıştır. Alman arkeolog Arsemia'daki araştırmalarında yer alan keşif notları arasında, antik kent’te zamanla kapanan anıtın bir parçasını gördüğünü ve ekibiyle birlikte parçanın kalan kısmını toprak altından çıkarmak için çalışmalara başladığını anlatmaktadır. Uzun süren uğraşlar sonucunda anıtın tamamını ortaya çıkaran ekip, kitabenin bulunduğu yerden itibaren 158 metre derine inen bir tünel keşfettiğini belirtmiştir.
Yukarıda adı geçen Arsemia Antik Kenti'ne ait en önemli kalıntılardan biri de; Herkül'ün, kendisini tanrı katında gören I. Antiochus ile tokalaşmasının tasvir edildiği 10 ton ağırlığa sahip kabartma. Kabartma üzerinde I. Antiochus sivri uçlu tacıyla, Herkül ise sakalı ve elindeki sopasıyla resmedilmiş. Antiochus'un, yarı tanrı Herkül ile aynı boyda yapıldığı ve hatta kafasındaki taç ile kendisini ondan üstün kıldığı göze çarpan detaylar arasında. Herkül, bir fakir misali çırılçıplak tasvir edilirken, Antiochus ise gücün ve zenginliğin simgesi olan pelerinlerini kat kat giyilmiş şekilde tasvir edilmiş olduğu gözükmektedir
Antiochus'un elinin tokalaşırken Herkül'ün elinin üzerinde duruyor olması da, kral egosunun açık bir göstergesi niteliğinde düşünülmektedir.
Ören yeri Arsemia antik enti'nde bu eserlerden başka bir kalıntı ve harabe günümüze ulaşmadığı gözükmektedir.
Yazı ve araştırma:Yönetmen : Tekin Gün
Tarih:Ekim 2009
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1179
Yer
Kültür-Sanat
20.11.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#arsemiaörenyeri(hierothesion)
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
İslam Öncesi Türklerde Kadının Yeri Ve Önemi
Yılmaz Günaçar
2251 okuma
Kırım Tatarları Kimdir?
Kırım Tatarları
2098 okuma
Kahvenin Yanında Neden Su Getirilir?
Mustafa Celep
1765 okuma
İllâ Edeb! İllâ Edeb!
Eskişehir Portalı
1968 okuma
Dipnot
Ali Demiral
2197 okuma
Olmayınca Olmuyor
Alaattin Behar
1593 okuma
En Kötü Karar Kararsızlıktan Daha İyidir
Sercan Durgun
1629 okuma
15'Liler!..
Faruk Korkmaz
2131 okuma
Gözler
Can Durgun
2106 okuma
Sabır Ve Peşin Hükümlülük
Suat Zobu
1784 okuma
Mimar Sinan'dan 400 Sene Sonrasına Mektup
Cumhur Ceylan
1608 okuma
Etkili Konuşma Üzerine 10 Taktik
Seo Hizmetleri
1600 okuma
Yapılan İyiliklerden Daha Çabuk Unutulan Bir
Sivas Platformu
1826 okuma
Mişmiş'in Bereketi
Faruk Korkmaz
2149 okuma
Sevgi Neydi?
İzmir Sevdalıları
1693 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi3517/arsemia-oren-yeri-hierothesion
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap